Neházejte retvítům klacky pod nohy

Retvítování je v poslední době in. Když někdo retvítne váš tvít, tak to znamená, že ho tvítne i do svého tvitru. Prostě ho forvardne vlastním folourům, aby jako taky věděli.

Kupříkladu tenhle tvít se dá retvítnout třeba takhle:

RT @jantichy: Nepíšete moc dlouhé tvíty? Neházíte svým retvítuchtivým folourům klacky pod nohy? http://jdem.cz/bngu2

Když vás budou vaši folouři hodně retvítovat, bude se o vás na tvitru víc vědět a budete tak získávat další a další nové foloury. Což je supa, hlavně pro vaše tvitrego neboli pro délku vašeho tvitršamšuly.

Pokud ale tvítujete příliš dlouhé tvíty, musí je vaši folouři při retvítování zkracovat a přepisovat, aby se jim vešlo. Na což se spíš rovnou vykvajznou. Ulehčete jim práci a pište své tvíty dostatečně krátké!

Ve zájmu růstu svého tvitrríče je tedy klíčové při tvítování nevyužívat všech 140 písmen, ale o něco méně. Kýžená rezerva, co by měla vždy zůstat, je n + 6 znaků neboli charakterů, kde n je délka vašeho jůzrnejmu včetně zavináče.

Takže v případě @jantichy by mi mělo v každém tvítu vždy zůstat nevyužitých alespoň 15 písmenek.

Obecně pak může být tvitrlogin až 15 písmen dlouhý, univerzální strop pro bezpečně retvítovatelné tvíty je proto 118 znaků.

A jestli netušíte, o čem to tady celou tu dobu, tak marš na Markovo knol.

28 odpovědí na “Neházejte retvítům klacky pod nohy”

  1. Právě jsem zjistil, že Marek se tvitrem i živí – viz nadpis jeho knolu „Proč a jak požívat Twitter“.
    Při první letmé četbě nadpisu tohoto článečku jsem pro změnu nechápal, proč bych těm roztomilým pejskům s dlouhými zlatými chlupy měl aport házet až pod nohy.

  2. [2] Honza si určitě jen připravuje půdu na školení „Optimalizace textu pro Twitter“, které určitě v H1 brzy zavede 😎

  3. hm, já jim ty klacky asi většinou házím… ale na druhou stranu: kdo by reálně mohl mít zvrhlou potřebu retvítovat mé (převážně nesouvislé či absurdní, případně alespoň nadměrně vulgární) blábolení ;*)
    [2] :*)
    [3] :*D

  4. Inu, asi dobrej model 😀
    Dorazil jsem přes tvít via @adent a těšil se na povídání o pejscích… Jsem ten češtinářský paskvil četl jako „Neházejte Retrívrům klacky…“ (ok, sice se to píše retrieverům, ale…) 😀
    Nicméně souhlas, nejlepší tweet je:
    Nové COKOLIV, viz: http://tinyurl.com/sjdhkf
    Ale zase – kdo by tohle „retvítnul“ (boha jeho, to slovo je parazit…) 🙂

  5. V české kotlině bych RT zakázal, protože zde stejně každý odebírá každého.. takže pak někdo v dobré víře udělá RT a ve skutečnosti co? ve skutečnosti jen duplicitně spamuje a mně pak jedna informace dojde desetkrát po sobě ;)..

  6. [14] No, tebe (vás, ať jsme korektní) nefolouvuju (teda, do teď :)), tak bych to tak tragicky neviděl 🙂 Na druhou stranu je fakt, že retvítovat (safra, to slovo se mi dostalo pod kůži) např @adent, @radekhulan, @cermak, @cuketka, @pixycz, @davidgrudl, @marekp, @rozanek a další celebrity je fakt ztráta času a tvítů 🙂

  7. A já jsem si doteď myslel, že musím využít těch 140 znaků přesně. Vždycky jsem přemýšlel, kam ještě přidat jakou tečku, pomlčku nebo mezeru.

  8. To je sou mač fanu tady že se snad do toho tvitru sajn-apnu taky…

  9. V éře, kdy se kvůli krizi katujou kosty a badžety nejsou co bejvaly musí člověk rejzovat efektivitu – každej retrívr se počítá – to je jedinej správnej eprouč.

  10. Tohle už začíná být vážný. Za chvíli bude muset být na každé stránce Twitteru povinně napsáno: Ministerstvo zdravotnictví varuje…

  11. Honza na drogách určitě není, pane Korbel. Alespoň ne na klasických drogách. Jedinou jeho drogou je jeho žena a kouzlení se zdrojovým kódem. Honza chtěl jen tak trochu po Klikovsku sdělit, že Twitter je výborný internetový nástroj, kterému propadlo velké množství uživatelů internetu. Sám je jeho velkým příznivcem a docela jeho významu rozumí. Což o vás se zřejmě říct nedá. Zatím…

  12. A nebudou potom ty „tvíty“ bezcharakterní?
    (ono je to asi nakonec jedno, stejně jsou o ničem :-P)

  13. Nektere vety bych zaslal k prozkoumani do Ustavu pro jazyk cesky 🙂

  14. Hh, šikovně napsané 🙂 Poprvé jsem nadpis přečetl jako „Neházejte retrívrům klacky pod nohy“, tak sem si řikal že to bude článek o psech a týrání psů 😉

  15. K tématu článku se hodi doplnit následující „aktuální upozornění“:http://www.useit.com/alertbox/twitter-iterations.html od Jacoba Nielsena:

    > Keeping tweets below 130 characters won’t be a long-term guideline because Twitter is redesigning to remove the source attributions from the main message content for repostings. Until this redesign goes live, however, it’s best to leave slack in your original postings if you expect followers to share them.

Komentáře jsou uzavřeny.