Proč je Basecamp lepší než e-maily

Proč je pro komunikaci nad projektem ve více lidech lepší Basecamp než e‑maily?

  1. Udržuje se historie celé komunikace, je na jednom místě pod sebou vidět, kdo kdy co napsal. Nemusí se to lovit po jednotlivých mailech v inboxu či archivu.
  2. Dá se na jakoukoliv zprávu z konverzace odkudkoliv odkázat.
  3. Uprostřed diskuze nevypadne polovina příjemců z kopie tím, že někdo dá „reply“ místo „reply all“. U e-mailů si nemůžete být nikdy jistí, že jste dostali skutečně vše.
  4. Všichni v projektu či vlákně průběžně vidí, zda se na úkolu pracuje či nikoliv, jestli někde nezůstalo něco hnít a viset nezodpovězené a nevyřešené.
  5. Nově přidanému účastníku konverzace začnou hned chodit všechny další příspěvky a nic mu neunikne. U e-mailů jen některé, podle toho, kdo odpoví na který starší e-mail.
  6. Nový člověk v projektu si může systematicky a přehledně pročíst veškerou dosavadní komunikaci, aniž by mu to musel někdo jiný nepřehledně a složitě přeposílat mail po mailu ze své schránky.
  7. Když chce někdo opustit další komunukaci, protože se ho netýká, jednoduše se odhlásí od notifikací. To v případě mailů vůbec nejde.
  8. Menší pravděpodobnost ztráty poslané zprávy či přijímané notifikace, odmítnutí mailu nebo přílohy, zahození do spamu.
  9. A konečně Basecamp není překážkou ani pro odpůrce webového rozhraní, lze jej v základu používat i výhradně přes e-mail bez nutnosti se kamkoliv přihlašovat.

Za sedm let existence Media jsme za Basecamp dali něco málo přes 100.000 Kč. Je to myslím jedna z nejšťastněji vynaložených nákladových položek ve firmě.

Související články

12 odpovědí na “Proč je Basecamp lepší než e-maily”

  1. Podepisuji, všechny klienty, u kterých komunikuji s více lidmi taky ženu do Basecampu, protože v e-mailech je to pak jeden velký chaos.

  2. Potvrzuju, pokud na projektu pracuje víc než jeden sólista, je Basecamp neocenitelný (a ze srovnatelných nástrojů nejlepší – přehledný, maximálně zjednodušený, ale přitom dostatečně silný nástroj). A dokonce i bez potřeby spolupráce na projektu, pro jednoho člověka je to skvělý nástroj – sám jsem si coby freelancer vedl projekty na Basecampu a držel si historii a kontext vývoje, „todo listy“ a připomínky. Nicméně pro práci v týmu je to k nezaplacení.

  3. Zřejmě jsem fakt exot, ale snažím se vše držet naopak v emailech, i v týmové spolupráci. Asi jsem si vypěstoval averzi po pozdním vstupu do několik bejskempovaných projektů kdy mi na prosbu „pošlete mi to hlavní bodem v emailech“ doporučili najít si vše podstatné v jednom z tuny a půl vláken v BC.

    Potíž mívám i tehdy, když někteří z účastníků neznají míru a nadužívají vlákna, ze kterých bych se neměl odhlásit.

    O to větší poklona, že jste to v Mediu vychytali Honzo. Ukážeš mi někdy, jak to máte vymyšlený, aby v tom nebyl bordel? 🙂

  4. Stačí vlákna logicky třídit a brdel v tom pak není vůbec, navíc můžeš pro každý projekt mít vlastní vlákna, do kterých mají přístup jenom někteří uživatelé.

  5. [6] Patrik Šíma: Vývoj a údržba takového systému by nás vyšla rozhodně dráž. Navíc bychom se nemohli věnovat důležitějším a zajímavějším věcem. Tahle mentalita „nedám nikomu ani korunu, napíšu si to sám a lepší!“ je cesta do pekel.

  6. Pokud by někdo, třeba na základě tohoto Honzova článku, uvažoval o přejití na Basecamp, doporučuji vyzkoušet i alternativu TeamworkPM. Vypadá a používá se velmi podobně jako Basecamp, ale odstraňuje (z mého pohledu) hned několik nedostatků Basecampu. A pokud už Basecamp používáte, TeamworkPM umí účet z Basecampu importovat.

  7. Vyzkoušel jsem Basecamp, Podio a teď http://trello.com/ Base camp mi přišel cca před 3 lety neohrabaný ( upload souborů, komentáře).
    Placené Podio jsem používal cca před 1,5 rokem. Pozitivně mě překvapila rychlost úpravy, kterou jsme navrhly (výběr vlastních sloupců v přehledu). Naopak mě naštvali, že mi strhávali peníze přímo z účtu. Zjistil jsem to po čase, když už projekt skončil.

    Trello používám cca 3 týdny. Pro menší skupinu lidí velmi přehledné. Intuitivní a zdarma pro projektový management.

  8. Tak tento článek mě inspiroval, přesně řeším nepřehlednost v emailový komunikaci, tak jdu otestovat programy co zmiňujete..

Komentáře jsou uzavřeny.